Glutenfria Croissant
Ett recept från min nya kokbok Nytt bröd, har dock bytt ut mjöler och resultat blev förvånansvärt bra. Till nästa gång ska jag vara med noggrann att kavla ut degen sista gången riktigt tunnt och att göra mindre croissant.
Lös upp 10 gram jäst med 400 gram kall röd mjölk med en visp. I en annan bunke blandar du 120 gram bovetemjöl, 90 gram rismjöl, 20 gram pofiber, 1 tsk bakpulver, 1/2 tsk salt och 2 msk kokossocker. Blanda ihop allt noggrant och strö över 30 gram fiberhusk och blanda snabbt ihop och låt jäsa 2 timmar täckt med plast.
Mjöla en köksbänk med rismjöl och kavla ut degen till en stor rektangel. Skiva 150 gram kallt smör och lägg över halva degen. Vik över degen och knip ihop sidorna så att inte smöret åker ut. Kavla ut degen och gör ett treslag (googla hur man gör haha). Kavla ut och upprepa 2 gånger till. Skär ut triangler av den utkavlade degen och rulla ihop croissant (låt jäsa 45 minuter) och grädda sedan på 175 grader cirka 30 minuter.







Krävande bak får många bilder. Svårt recept att skriva ner men kika gärna runt på interner hur man går tillväga med degen för att lyckas med croissant, inte lika svårt som man tror.
Vart i ugnen ska dom gräddas?
Ska dom inte penslas?