Råg-och fröfrallor

Trettondagen är väl ett bra påhitt. Sovmorgon och sambon hemma, underbart! Kvällen innan gjorde jag en deg för morgonens frallor. Det är receptet är helt underbart och det har jag Lotta att tacka för. Så smidigt att göra denna enkla deg kvällen innan och sedan få nybakade frallor på morgonen. 
 
Kvällen innan: Lös upp 4 gram jäst med 300 gram kallt (3 dl) vatten och 2 msk honung. Tillsätt 1 1/2 tsk salt, 390 gram rågsikt (6 1/2 dl), 0,5 dl solroskärnor, 0,5 dl pumpakärnor, 2 msk chiafrön och blanda ihop till en ordentligt till en deg. Degen är lite kladdig. Täck med plast och låt jäsa i rumstemperatur 8-10 timmar (lite längre gör inget). Den långa jästiden ger brödet surdegsliknande konsistens.
 
På morgonen: Sätt ugnen på 275 grader och ställ in en plåt. Häll upp degen på en yta täckt med rågsikt och dra ut till en platt rektangel. Vik över degen så det blir som en baguette. Pensla degen med vatten och strö över solroskärnor, pumpakärnor, vallmofrön och flingsalt. Här kan du låta degen jäsa 30 minuter, men det gjorde inte jag. Dela degen i 4-5 cm långa frallor och lägg på en plåt med bakplåtspapper (för mig blev det 8 frallor). Låt sedan bakplåtspapperet glida över på den varma plåten från ugnen och grädda cirka 15-20 minuter på 250 grader. Låt svalna något på galler. Gör gärna en dubbelsats och frys in!
  
Vi gjorde italienska mackor med färskost, ost, tomat, basilika, lite olivolja och flingsalt + nypressad apelsinjuice.
 
Haha dom lär sig ;) Och ett sällskap som var sugen på frukost men fick nöja sig med att titta på.