Glutenfria blåbärsgaletter
Äntligen fredag igen! Veckorna går i rasande takt och trots att skillnaden fortfarande är liten så tycker jag att det börjar kännas som vi går mot vår och ljusare dagar. Till helgen tycker jag ni ska bjuda hem vänner och bjuda på blåbärsgaletter med kesella Dulce de leche. Resultatet blir en frasig och god galette och som dessutom är vacker att titta på, win win!
Ta fram matberedaren och lägg i 100 gram tärnat kallt smör, 1 1/2 dl havremjöl, 0,5 dl bovetemjöl, 1 msk kokosmjöl, 0,5 msk fiberhusk, 1 msk kokossocker (eller annan sötning) och lite salt. Mixa 5 sekunder tills smöret fördelat sig. Tillsätt 0,25 dl kallt vatten, 1 msk nötsmör (valfritt) och kör tills degen börjar gå ihop. Lägg degen i plastfolie, platta ut lite och ställ kallt 30 minuter. Lägg den kalla degen på en mjölad yta och dela upp i 4 delar. Kalva ut till runda plattor och lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Lägg en näve frysta blåbär på varje platta, sikta över lite potatismjöl, kokossocker, lite tärnat smör och kardemumma. Vik in kanterna över blåbären och pensla med ägg. Grädda i ugnen på 200 grader cirka 25-30 minuter. Låt svalva på galler.

