Panerade kikärtsbiffar med färgglad couscoussallad

Denna färgglada middag fick mig att börja längta till sommar och ljusare tider. Underbart med mycket grönsaker och frukt i maten. Dessa vegetariska biffar är alldeles ljuvliga. Frasiga på utsidan som fått steka i rikligt med olja. Jag panerade mina biffar i panko (asiatiskt ströbröd), kanske inte det nyttigaste men ack så gott. Det går säkert bra att byta mot mandelmjöl, sesamfrön etc. Till serverade jag en sås gjord på grekisk yoghurt, sweetchilisås, tomatpuré, olivolja, vitvinsvinäger, koriander, salt och peppar.
 
Kikärtsbiffar: Skölj 3 paket kikärtor ordentligt i kallt vatten. Lägg i en matberedare och mixa fint. Lägg över i en stor bunke. Lägg i 2 dl blandade nötter och 1 dl solroskärnor i matberedare, mixa och lägg i bunken. Tillsätt 1 kruka hackad persilja, 2 msk tahini, skal/saft från 1 citron, 2 tsk sambal olek, 1-2 msk kebabkrydda, paprikapulver, 0,5-1 dl olivolja, salt och peppar. Forma till 20 biffar och ställ i frysen en stund (så att det blir lättare att panera). Panera i rismjöl, ägg och panko och stek i rikligt med rapsolja tills biffarna fått en fin gyllene färg.
 
Couscoussallad bestod av: fullkornscouscous, tomat, gurka, ananas, apselsin, lingon, rostade mandlar/pumpakärnor, hackad persilja, olivolja, citronsaft/skal och flingsalt.