Vegetariska biffar med saffransris och indisk tomatsås

Måndag = Vegetariskt. Den här rätten är inte blyg när det kommer till smaker och passar bra nu när kvällarna blir mörkare och man vill äta varm och kryddstark mat.
 
Biffar: Skölj 2 burkar kikärtor noggrannt och lägg i en matberedare. Tillsätt 1 dl mandlar, 1 dl cashewnötter, 1/2 dl solroskärnor, 1 tsk tahini, 1 kruka koriander, 1/2 dl olivolja, 1 pressad vitlöksklyfta, 1/2 hackad gullök, spiskummin, paprikapulver, salt och peppar. Mixa till en jämn smet och forma till bollar (cirka 20 stycken). Kör i ugnen på 200 grader cirka 25 minuter, vänd biffarna lite då och då.
 
Tomatsås: Fräs på riven färsk ingefära, kardemumma, spiskummin, gurkmeja, chiliflakes och cayennepeppar i olivolja. Tillsätt 700 gram krossade tomater. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar.
 
Ris: Koka upp 5 dl vatten med salt. Lägg i 1/2 ekologisk grönsaksbuljongtärning och 1 paket saffran. Lägg i 3 dl råris och låt småkoka under lock cirka 10 minuter. Servera med yoghurt och en god sallad, gärna som inkluderar gurka.