Paj med lax, kantareller och västerbottenost
En otroligt god paj som är fylld med lax och kantareller och kryddad med färsk rosmarin, timjan och citron. Avsluta med ett toppa pajen med världens bästa ost! Pajskalet blev improviserat då vissa ingredienser saknades hemma men blev riktigt bra.
Pajskal. Lägg i 1 1/2 dl havregryn i en matberedare och kör tills det blir ett mjöl. Tillsätt 0,75 dl bovetemjöl, 1 dl grovt rågsikt, 1/2 dl sesamfrön, 1 ägg, 50 gram smör och salt. Kör tills en jämn deg och tryck ut i en pajform. Ställ i kylen minst 30 minuter. Nagga pajskalet och förgrädda cirka 10 minuter på 225 grader.
Fyllning: Stek 1 gullök och 1 schalottenlök mjukt i smör. Tillsätt 400 gram lax och stek klart (ha sönder laxen i småbitar så den bildar en färs). Tillsätt 100 gram förvällda kantareller, färska rosmarin, torkad timjan, skal/saft från 1 citron, salt och peppar. Fyll pajskalet med laxfyllning, toppa med 150 gram västerbottenost och häll på en stanning gjord på 3 ägg och 3 dl grädde. Grädda på 200 grader cirka 30 minuter. Låt pajen stå en stund innan servering och servera med en god sallad.




Välkommen höst, mörker och bloggarens värsta fotoperiod :P