Granola med tahini och dadlar
Såg ett recept här om dagen om en granola som innehåller tahini och dadlar. Sen innan brukar jag ha dadlar som sötning i granola men tyckte tahini lät spännande. Den här granolan är smaksatt med kanel, kardemumma och vanilj men smaksättning går verkligen att variera. Något säger mig att snart komma min granola smaksättas med pepparkakskrydda (jultokig som man är).
Blötlägg 20 stycken färska dadlar i någon timme, glöm inte att ta bort kärnan. Mixa dadlarna med 1 dl tahini och lite av vätskan dadlarna legat i till en jämn smet. I en annan bunke blandar du 8 dl havregryn, 2 1/2 dl nötter (jag använde cashewnötter), 1/2 dl solroskärnor, 1/2 pumpakärnor, 1 dl kokosflakes, 1 dl ekologiska russin, 1 dl mullbär, kanel, nystött kardemumma och vaniljpulver. Blanda ihop alla ingredienser med händerna och lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ut som en stor kaka och grädda i ugnen på 150 grader cirka 30 minuter. Låt svalna och bryt kakan i mindre bitar och förvara i en glasburk.



