Sallad med varmrökt regnbåge, ugnsgratinerad fetaost och pepparrotskräm
Sallad förknippas oftast med sommar, värme och sol. Men den här matiga salladen passar perfekt på middagsbordet på hösten. Just nu är de svenska äpplena som bäst och det är så gott att ha äpplen i sallader. Att ugnsgratinera fetaosten höjer smaken något enormt, även rostade nötter gör detsamma. Pepparrot + fisk = alltid en bra kombination.
Koka upp 5 dl mathavre enligt anvisningar och låt svalna. Lägg fetaosten i ugnen på 250 grader cirka 15 minuter (ha koll på bakplåtspapper så det inte bränner sig för mycket). Ta fram ett stort fat och lägg på mathavre, smula över fetaosten, på med varmrökt regnbåge (eller lax), bladspenat, skivat äpple, rostade nötter, små goda tomater, gurka och lingon. Ringla över en god olivolja, flingsalt, limesaft och färsk koriander (valfritt).
Pepparrotkräm: Blanda lika stor del majonnäs och fet yoghurt 10%. Riv i färsk pepparrot efter smak, men det ska vara lite drag i krämen. Avsluta med att peppra och salta.




