Pannbiff med potatis-och blomkålsstomp

Okej! Nu blir det hederlig tradionell husman, kan ju vara det bästa som finns? Den här rätten känns så geniunt vällagad då allt kommer från grunden. Låt mig presentera pannbiffar med potatis-och blomkålsstomp, gräddig löksås, egen pressgurka, råröda lingon och toppat med knaperstekt bacon och smörstekta kantareller. Bjud på denna rätt och gästerna kommer att bli mer än nöjda.
 
Pannbiffar: Blötlägg 1 dl havre i 1 dl vatten och 2 msk kalvfond i 15 minuter. Medans kan du blanda ihop 650 gram blandfärs med 1 ägg, 1 riven gullök, salt och peppar. Häll över havreblandingen, blanda ordentligt och forma till cirka 12 biffar. Stek gyllene på båda sidor i smör.
 
Stomp: Här finns det inga rätt eller fel. Gillar du potatissmak väljer du mer potatis och gillar du blomkål kör du mer blomkål. Men principen är att du kokar potatis och blomkål mjukt i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, i med en klick smör och kör ner stompen. Smaka av med salt och peppar.
 
Löksås: Stek 1 skivad lök mjukt i smör och spadet från biffarna. Tillsätt 3 dl grädde och 3 dl röd mjölk. Smaka av med kalvfond, soja, tomatpuré, salt och peppar. Låt såsen småkoka ett tag så att den tjocknar till sig.