Hasselbacksäpplen med kvargglass
Såg ett klipp på facebook hur någon gjorde hasselbacksäpplen och det såg verkligen grymt gott ut. Så jag köpte hem lite svenska äpplen (Ingrid Marie) och testade göra receptet. Mitt recept är utan socker och gluten och severades med kvargglass.
Skala två äpplen och dela i mitten. Ta bort kärnhuset och lägg den platta sidan nedåt. Skiva tunna slides i äpplet men inte hela vägen ner (precis som när du gör hasselbackspotatis). Lägg äpplena i en smord ugnsform. Smält smör och lägg 1 msk smält smör, kanel, vaniljpulver och honung i en skål och blanda. Pensla över äpplena och täck sedan med folie och kör 20 minuter på 200 grader. Ta sedan av foliet och kör yttligare 10 minuter. Blanda 2 msk smält smör, havregryn, kanel, honung och vaniljpulver och lägg över äpplena och kör yttligare 10 minuter. Ät gärna rätt omgående, mina äpplen hann sjunka ner rätt mycket men super goda ändå.
Kvargglass: Frys valfri kvarg (jag hade med vaniljsmak) någon timme. Ta ut den frysta kvargen och skär smeten i mindre bitar. Lägg ner i en matberedare och kör tills det blivit en kall jämn smet.



