Pepparkaksgranola med mandelsmör

Ett underbart recept på en super smarrig granola med smak av jul. Receptet ger två stora burkar granola, perfekt att ge gjort en burk i present (det var ju farsdag igår). Jag använde mandelsmör i detta recept som bidrog med en god nötig smak men är du nötallergiker kan du alltid prova med tahini istället och byt ut nötterna mot mer havregryn och frön. Och för guds skull, snåla inte med pepparkakskrydda! Jag rostade nötterna i en panna innan för att höja smaken.
 
Blötlägg 20 dadlar i vatten någon timme (ta bort kärnan). Lägg dadlarna i en matberedare tillsammans med 1 dl mandelsmör och en liten del av vattnet dadlarna låg i. Mixa till en jämn smet. Ta fram en stor bunke och lägg i 8 dl havregryn, 1 dl mathavre, 1 dl pumpakärnor, 1 dl solroskärnor, 1 dl mullbär (eller russin om du gillar det) , 3 dl nötter (jag hade en blandning av mandlar, hasselnötter och cashewnötter), en nypa salt och 1 påse pepparkakskrydda (helst lite mer). Blanda ihop nötblandningen med dadelkrämen noggrant med händerna och lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ut som en stor kaka och kör i ungnen på cirka 30-35 minuter på 150 grader. Bryt kakan i mindre bitar och förvara i en glasburk. 
 
Annsoh

gott de ser ut!!

Cassandra Haraldsson

Mums!