Julvört på majs-och bovetemjöl
Äntligen första advent! Igår bakade jag vört och vi griljerade skinkan. Det var skönt att bara duka fram imorse och njuta av den goda frukosten med tända ljus. Receptet på julvörten är så grymt och väldigt enkelt att göra. Påminner om kavring i konstistensen men smakar som ljuvlig vört. Obligatoriskt på mackan är gräddost, julskinka, senap och lite rödbetssallad. Idag naklas det adventmys med goda vänner, trevlig första advent folket. !Tips är att ha en digital köksvåg när du mäter upp ingredienserna!
Julvört: Häll 600 gram filmjölk i en bunke. I en annan bunke blandar du 350 gram bovetemjöl, 150 gram majsmjöl, 20 gram fiberhusk, 1 tsk bakpulver, 1 tsk bikarbonat, 2 tsk salt och 1 påse vörtmix. Blanda ihop mjölblandningen med filmjölken och tillsätt 0,75-1 dl honung och jobba ihop till en jämn smet. Smörj en brödform (1 1/2 liter) med smör och lägg ner degen och tryck ut den jämnt. Toppa med flingsalt och lite bovetemjöl. Grädda i ugnen på 175 grader cirka 50-60 minuter, kolla med en sticka om brödet är klart. Jag tycker brödet är godast när det svalnat helt.


